Versenyen

Szabó Henriett vagyok, arc- és testfestő, csillám- és hennafestő, sminkes, oktató.

Rendezvényeken, falunapokon, születésnapokon veszek részt és arcfestést, henna- és jagua testfestést, csillámfestést készítek, valamint oktatásokat, tanfolyamokat tartok. A tanulóim már egy jól összerakott, felépített tudást kapnak, tele gyakorlati elemekkel. Amit én kikísérleteztem évekig, azt ők készen megkapják; megtanítom nekik. Ha nem megy egy vonaltípus vagy nem ért valamelyikük valamit, megfogom a kezüket és segítek. A technikai tudás mellé, az összes tapasztalatomat is átadom.

Ötéves volt a kislányom, amikor minden rendezvényen arcfestő vadászatra kellett indulni vele. Bármilyen kis minta az arcán olyan örömöt okozott neki, ami számomra mindennél többet ért. Sajnos a rendezvények nem voltak olyan sűrűek, mint amennyiszer mi festettünk volna arcot, így rendeltem otthonra egy arcfestő készletet. A többi már jött magától. Egyre több ismerős, barát kért meg, hogy menjek nekik szülinapra festeni. Mire észbe kaptam, már a felkérések olyan sűrűek voltak, hogy a hobbi kinőtte magát valami többé.

Az, hogy arcfestő leszek, nem volt betervezve, de egész életemben szerintem erre a munkára készültem, csak épp nem tudtam róla. A kreativitás világa mindig az erősségem volt. Ott számomra megszűnik az idő, megszűnik a fáradtság, csak a flow élmény marad. A lelkesedésem megvolt, de közben éreztem, ahhoz, hogy igazán fejlődni tudjak, tanulnom kell a nálam jobbaktól. Elképesztően vágytam rá, hogy jobb legyek, így több híres külföldi arcfestő oktatáson vettem részt.

2014-ben a IV. Balmaz Hajkarneválon megrendezett arcfestés verseny I. helyezést értem el. 2015-ben már felkértek zsűrielnöknek, közben már évek óta kijártam Ausztriába a WBF-re (World Bodypainting Festival) és figyeltem a különféle versenyszámokat. Itt sminkesek, testfestők, arcfestők versenyeznek a világ minden tájáról. A Testfestők Világbajnokságának hívják. Engem főleg az arcfestés verseny érdekelt nagyon, és a sok technika amit közben megfigyelhettem. Már egyre többen mondogatták nekem, hogy miért nem indulok el a versenyen én is, de a végső löketet az adta meg, mikor a férjem bejelentette, hogy csak akkor visz el legközelebb, ha végre indulok a versenyen. Így a 2018-as World Bodypainting Festival világversenyre beküldtem a nevezésemet a portfóliómmal, mellyel világbajnoki II. helyezést értem el. A verseny témája a „Glamour of the past” volt, vagyis a A Múlt Tündöklése. Óriási izgalom volt mikor megkaptam a válaszlevelet, hogy benne vagyok abban a 40 versenyzőben, akik indulni fognak az élő versenyen. Elképesztő volt fenn állni a színpadon, magasba emelni a trófeát, érezni a siker ízét és tudni, hogy megcsináltam. A verseny után hajnalban hazaérve, reggel már mentem egy rendezvényre pillangókat, pókembereket festeni. Jelenleg pedig mi is szervezünk itthon versenyeket, amire nagyon sokan jelentkeznek. Itt több videót is készítettünk, amin kirészletezem az arcfestések technikáit, a kompozíciókat, és segítettem a festőknek, hogyan legyenek még jobbak. Úgy érzem ez egy hivatás, és szeretném, hogy egyre jobb arcfestők legyenek Magyarországon.

A Covid időszak nem volt könnyű, de ez alatt sem tétlenkedtem, elmentem tanulni. 2020-ban szépségtanácsadói végzettséget szereztem, illetve belevágtam egy Fashion sminkes képzésbe is. Mindezek ismét sokat fejlesztettek rajtam.